LOGIN
جلسات علمی
shirazi.ir
"در محضر مرجعيت"
شب دهم
کد 1423
نسخه مناسب چاپ کپی خبر لینک کوتاه ‏ 04 مهر 1386 - 13 رمضان العظيم 1428
شب هاي ماه مبارک رمضان ـ ماه رحمت وامان وماه نزول قرآن ـ فرصت مناسبي براي مذاکرات علمي وخوشه چيني از محضر عالمان بزرگوار است. شماري از فضلا همچون سال هاي گذشته در شب هاي اين ماه نزد آيت الله العظمي سيد صادق شيرازي دام ظله مي روند واز مطالب علمي ونکات قرآني وفقهي واصولي ايشان بهره مي برند.

 

از جمله مباحثي که در جلسه امشب ودر حضور آيت الله العظمي سيد صادق شيرازي دام ظله مطرح گرديد مسئله روزه دختران جوان بود.

معظم له فرمودند: بسياري از پدران به من گفته اند: دختران در اين زمانه از ضعف قواي جسماني رنج مي برند به طوري که اگر در حين روزه به مدرسه بروند به بدنشان آسيب مي رسد واز سوي ديگر اگر در ماه مبارک رمضان به مدرسه نروند، از درس وتحصيل عقب مي مانند. در اين خصوص چه بايد کرد؟ بنده هميشه به آنها مي گويم: اين مسئله فقط يک چاره دارد وبس. بدين ترتيب که دختر خانم هايي که تازه به سن بلوغ رسيده اند اگر مي توانند هر روز به مقدار چهار فرسخ از شهر خود دور شوند تا مسافر به شمار آيند، در آن صورت مي توانند روزه خود را بخورند وبه مدرسه بروند.

ايشان در بخش ديگري از بياناتشان خاطرنشان کردند: يکي از خواهران محترم در نامه اي به بنده نوشته بود که بين حجاب واخراج از محل کار يا مدرسه و... مخير است به نحوي که اگر بخواهد به حجاب اسلامي پايبند باشد او را از تحصيل وکار محروم مي کنند. در پاسخ او نوشتم: نياکان تو ومسلمانان گذشته مشکلات فراواني را به جان خريدند ودر حفظ دين خود استقامت به خرج دادند. بنابراين شايسته است تو نيز مانند آنان عمل کني تا راه براي نسل هاي بعدي هموار شود.

ايشان افزودند: واقعاً عجيب است که برخي از مردم در اين دنيا اعمال عبادي چنداني از آنها مشاهده نمي شود ولي در جهان آخرت به مقامات والايي دست مي يابند واين بدان سبب است که به خاطر احکام الهي در تنگنا قرار مي گرفته اند. در زمان ما شخصي به نام عبدالرضا در شهر کربلا زندگي مي کرد که از راه فروش يخ روزگار مي گذراند. او به همراه خانواده اش در خانه اي بيست متري مي زيست واز صبح تا شب در برابر درآمد بسيار ناچيزي به سختي کار مي کرد وبه زحمت فراوان خانواده اش را اداره مي کرد؛ چراکه به معني واقعي کلمه فقير بود.

پدر اين مرد در آن زمان فوت کرده بود. چندين سال بعد پدربزرگش نيز درگذشت واموالي از خود به جا نهاد. دادگاه رسمي دولت در آن زمان که بر اساس مذهب ابوحنيفه عمل مي کرد به او اجازه داد که از جدش ارث ببرد. اما او نزد برادرم مرجع راحل رضوان الله تعالي عليه آمد ومسئله را پرسيد. اخوي به او فرمود: بر اساس مکتب اهل بيت عليهم السلام حق نداري از جدت ارث ببري؛ زيرا پدرت پيش از او درگذشته وچيزي از جدت به پدرت منتقل نشده تا به تو برسد. چون تو پيرو اهل بيت هستي بايد به حکم آنان گردن نهي. آن مرد فقير نيز به حکمي که اخوي مرحوم برايش بازگفت گردن نهاد.

در ادامه اين جلسه از مرجع عالي قدر سؤال شد: در باب صوم، ترس از ضرر باعث مي شود روزه از گردن شخص ساقط شود. آيا اين مطلب در جاهاي ديگر نيز وجود دارد ومثلاً در باب خمس نيز آيا خوف از ضرر باعث مي شود خمس از گردن مکلف ساقط گردد؟

ايشان در پاسخ فرمودند: اگر ضرر يادشده در تکليف باشد، در آن صورت فقط زمان تکليف عقب مي افتد ودر مثال يادشده شخص پرداخت خمس را به زمان ديگري موکول مي نمايد.

يکي از فضلا از معظم له پرسيد: اگر کسي مردم را به اطعام دادن به مسکينان تشويق نکند آيا مشمول آيه شريفه خواهد شد: «أَرَأَيْتَ الَّذِي يُکَذِّبُ بِالدِّينِ* فَذَلِکَ الَّذِي يَدُعُّ الْيَتِيمَ* وَلا يَحُضُّ عَلَي طَعَامِ الْمِسْکِينِ؛(1) آيا آن شخص را که منکر روز جزاست ديده اي؟ اوست که يتيم را با خشونت مي راند وديگران را به اطعام بينوايان ترغيب نمي کند». به عبارت ديگر آيا کافر محسوب مي شود؟

ايشان پاسخ دادند: بله، اگر من حيث المجموع او سبب اطعام ندادن شود يا تشويق وترغيب به اين مسئله واجب باشد واو آن را ترک کند.

همچنين درباره قاعده الزام از محضر ايشان سؤال شد: اگر نزد عامه ازدواج با دختر باکره بدون اجازه وليّ او جايز باشد، آيا مرد شيعي مي تواند با دختر باکره سُني بدون اجازه وليّ او ازدواج کند؟

ايشان فرمودند: آري.

در پايان يکي از فضلا از مرجع بزرگوار پرسيد: علماي شيعه تعبير «امام مبين» را در آيه شريفه: «وَکُلَّ شَيْءٍ أحْصَيْنَاهُ فِي إِمَامٍ مُبِينٍ؛(2) وهر چيزي را در امام مبين شمار کرده ايم» چگونه تفسير کرده اند؟

ايشان فرمودند: اين تعبير را به مولاي متقيان علي عليه السلام ويازده امام پس از ايشان تفسير کرده اند. البته اين کلمه به قرآن نيز تفسير شده است.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. ماعون(107)، آيات1ـ3.

2. يس(36)، آيه12.

  • نظری برای این خبر درج نشده است.