LOGIN
جلسات علمی
shirazi.ir
نشست علمی روزانه آیت الله العظمی شیرازی دام ظله با علما، فضلا و عموم مؤمنان در شهر مقدس قم (۹ ذی القعده ۱۴۴۳)
کد 29156
نسخه مناسب چاپ کپی خبر لینک کوتاه ‏ 06 تیر 1401 - 27 ذوالقعدة الحرام 1443

در روز پنجشنبه ۹ ذی القعده ۱۴۴۳ق (۱۹ خرداد ۱۴۰۱) یکی دیگر از سلسله نشست های علمی روزانه مرجع عالیقدر آیت الله العظمی سید صادق حسینی شیرازی دام ظله با علما، فضلا و عموم مؤمنان در بیت مرجعیت شهر مقدس قم برگزار شد.

مشروح مطالب مطرح شده در این نشست به شرح زیر است:

سؤال: نقل شده حضرت موسى لُكنت زبان داشته اند و لذا برادر خود حضرت هارون را براى تبليغ بردند، آيا اين نوعى نقص براى پيامبر خدا محسوب نمى شود؟

جواب: اين مطلب ثابت نيست. در آيه قرآن خداى متعال از قول حضرت موسى مى فرمايد: «هو افصح منى»، يعنى حضرت موسى فصيح صحبت مى کردند، اما حضرت هارون فصيح تر بودند و الا اين مطلب مسلّم است كه انبيا از هر عيب و نقصى منزه هستند.

سؤال: اگر شخصی خمس سرمایه را حساب کند و قبل از پرداخت خمس، سرمایه تلف شود، آیا خمس بر ذمۀ او باقی می ماند؟

جواب: چنانچه در پرداخت خمس تقصیر و کوتاهی کرده و سرمایه تلف شده، ضامن است و باید خمس را پرداخت کند و اگر کوتاهی نکرده باشد، ضامن نیست.

سؤال: آیا ممکن است در یک زمان دو یا چند پیامبر، پیامبری داشته باشند؟

جواب: بله، ممکن است؛ چون نه اشکال عقلی دارد و نه از ادلۀ شرعی منع استفاده می شود.

سؤال: اگر شخصی به چند شهر که در کنار هم هستند بخواهد سفر کند و مجموعاً در این شهر ده روز می ماند، حکم نماز و روزه او چیست؟

جواب: اگر در یک شهر یا قریه قصد عشره کند، نماز و روزه اش تمام است، اما در فرض سؤال قصد عشره محقق نمی شود.

سؤال: آیا روایات نقل شده از کعب الاحبار معتبر است؟

جواب: در احکام الزامیه خیر، اما در غیراحکام الزامیه اگر در کتب شیعه وارد شده باشد، بنابر قاعده تسامح مشکلی نیست و ما در کتب اربعه مکرر روایاتی داریم که از غیرثقه نقل شده است و در احکام غیرالزامیه به آن استناد می شود. بله، چنانچه روایتی  فقط در کتب عامه وارد شده و در کتب خاصه وارد نشده باشد، قاعده تسامح آن را شامل نمی شود و مشمول اخبار من بلغ نیست، زیرا اخبار من بلغ اگر چه اطلاق دارد، اما منصرف از اخبار عامه که فقط در کتب عامه وارد شده، است. و همچنین اگر بخواهیم اخبار عامه را هم مشمول قاعده تسامح بدانیم، صدها مستحب و مکروه در فقه بیشتر خواهد شد که فقها نفرموده اند.

سؤال: اسناد روایت غیرمعتبر از لحاظ سند، در روز ماه رمضان به معصوم علیه السلام جایز است؟

جواب: خیر، زیرا اگر شک در صدور هم داشته باشیم، جایز نیستبه معصومین علیهم السلام نسبت دهیم، لذا اگر با عمد و التفات، این کار را انجام بدهد، مبطل روزه خواهد بود.

سؤال: آیا خدمت به زوار ثوابش کمتر از زیارت است؟

جواب: دو روایت در باب حج و زیارت پیامبر صلی الله علیه وآله وارد شده است که دلالت دارد خدمت به زائر ثوابش کمتر از زیارت نیست، بلکه بیشتر است.

سؤال: مقصود از حدیث شریف «حسین منی و انا من حسین» چیست؟

جواب: چنانچه علما و بزرگان فرموده اند مقصود از از«انا من حسین» این است که بقا و استمرار دین من از حسین است، زیرا که اگر شهادت آن حضرت نبود بنی امیه اسلام را محو می کردند.

سؤال: چرا امام حسین علیه السلام در ظهر روز عاشورا در آن شرایط حساس و سخت نماز جماعت خواندند؟

جواب: شاید این عمل حضرت از این جهت بوده که دشمنان آن حضرت را متهم به خروج ازدین اسلام نموده بودند و حضرت برای اینکه برای همگان ثابت و روشن بشود و اتمام حجت بشود، به نماز ایستادند.

سؤال: ما عده ای زوار هستیم که پیاده به زیارت امام حسین علیه السلام می رویم. گاهی پیش می آید که وقت نماز فرا رسیده، اما اگر چند ساعت نماز را تاخیر بیندازیم به کربلا می رسیم و می توانیم نماز را در کربلا بخوانیم. در این صورت کدام یک افضل است؛ نماز اول وقت یا نماز در کربلا؟

جواب: در روایتی وارد شده که نماز در اول وقت ابدا افضل است، لکن مواردی را فقها ذکر فرموده اند که تاخیر نماز از اول وقتش افضل است، مثلا برای اینکه نماز را به جماعت بخواند. این مورد هم می تواند از موارد افضلیت تاخیر باشد، زیرا در مضمون روایت است: «الصلاة عند الحسین مقبوله» که ظاهراً «عند الحسین» فقط خصوص حرم آن حضرت نیست، بلکه کل کربلاست، چنانچه در روایت دیگر دارد کربلا حرم امام حسین علیه السلام است.

  • نظری برای این خبر درج نشده است.