LOGIN
جلسات علمی
shirazi.ir
نشست علمی روزانه آیت الله العظمی شیرازی دام ظله با علما، فضلا و عموم مؤمنان در شهر مقدس قم (۱۰ ذی القعده ۱۴۴۳)
کد 29161
نسخه مناسب چاپ کپی خبر لینک کوتاه ‏ 06 تیر 1401 - 27 ذوالقعدة الحرام 1443

در روز جمعه ۱۰ ذی القعده ۱۴۴۳ق (۲۰ خرداد ۱۴۰۱) یکی دیگر از سلسله نشست های علمی روزانه مرجع عالیقدر آیت الله العظمی سید صادق حسینی شیرازی دام ظله با علما، فضلا و عموم مؤمنان در بیت مرجعیت شهر مقدس قم برگزار شد.

مشروح مطالب مطرح شده در این نشست به شرح زیر است:

سؤال: اقسام ربا چیست؟

جواب: ربا بر دو نوع است:١- رباى در معامله٢- رباى در قرض.رباى در معامله اين است كه جنسى كه به كيل يا وزن معامله مى شود را با تفاضل بفروشد. و رباى در قرض اين است كه قرض دهنده شرطى كه به دنبال آن نفع هست را شرط كند. هر دو قسم ربا حرام است.

سؤال: چنانچه بر ذمه میت حج باشد، لکن ماترک او به مقدار پول حج نباشد، آیا بر ورثه واجب است از مال خودشان بدهند تا برای میت حج انجام شود؟

جوب: خیر واجب نیست. البته اگر این کار را انجام دهند، نوعی بر و احسان به میت است.

جواب: چه رضاعی موجب محرمیت می شود؟

جواب: خانم شیرده به نوزاد پانزده مرتبه شیر بدهد، و یا یک شبانه‌روز به او شیر بدهد، به طوری که نوزاد غذا یا شیر دیگری را نخورد، و یا به مقداری به او شیر بدهد که بگویند از آن شیر استخوانش محکم شده و گوشت در بدن نوزاد روییده.

سؤال: اگر مبلغی را نذر نموده، اما نمی داند برای حرم امام حسین است یا حرم حضرت اباالفضل علیهما السلام ، یا نذر کرده به یکی از دو سید مالی بدهد، اما نمی داند نذر برای کدام شان بوده، در این صورت وظیفه چیست؟

جواب: مسأله محل خلاف است. بعضی قائل به قرعه شدند، لکن عمل به عموم روایات قرعه بدون اینکه عمل فقها باشد، مشکل است. و بعضی قائل به قاعده عدل و انصاف شدند و گفته اند آن مال را تنصیف کند مانند صاحب جواهر و مرحوم اخوی، زیرا از نصوص خاصی که در بعضی از جزئیات مانند درهم ودعی وارد شده و حکم به تنصیف نموده و فهم عدم خصوصیت نموده اند.

سؤال: اگر برای مشهدی از مشاهد مشرفه مالی را نذر کند آیا می تواند آن مال را صرف خدّام آن حرم نمود؟

جواب: نذر تابع نیت ناذر و نذر کننده است، لذا باید دید اگر نذر کننده مورد خاصی را قصد و نیت کرده، باید طبق همان عمل شود. اما اگر مورد خاصی را قصد نکرده، باید دید ظهور در چه چیزی دارد و اگر شک در ظهور شود، باید اخذ به قدر متیقن کرد.

سؤال: در اذکار مستحبی که عدد خاصی تعیین شده آیا جایز است کم و زیاد شود؟

جواب: در باب مستحبات از ادله استفاده می شود که در آن ها تعدد مطلوب است، لذا مانعی ندارد.

سؤال: اگر شخصی از مخالفین مستبصر شود، آیا واجب است نمازها و روزه هایی که اصلا به جا نیاورده را قضا کند؟

جواب: «الایمان یجب ما قبله» در ادله وارد نشده، اما از ادله استفاده می شود که قاعده جَبّ چنانچه در اسلام بعد از کفر می آید، در ایمان بعد انحراف هم می آید. لذا اگر این مطلب را قائل شدیم، که تام هم است، آنگاه «ما»ی موصوله در ماقبله اطلاق دارد و چنانچه شامل نمازها و روزه هایی که برطبق آیین سابق خود انجام داده، شامل نمازها و روزه ای که اصلا به جا نیاورده نیز می شود، و جماعتی از فقها ازجمله مرحوم اخوی تصریح نموده اند که شامل قسمت دوم نیز می شود و قضا لازم ندارد. بله، فقط نسبت به زکات اعاده آن لازم است چون دلیل خاص وجود دارد.

سؤال: چنانچه شیعه ای بخواهد از طرف غیرشیعه اجیر شود که نماز بر طبق مذهب او بخواند، آیا جایز است؟

جواب: خیر چنین اجاره ای صحیح نیست.

سؤال: آیا جایز است انسان از طرف دیگری زکات فطره او را بدهد، بدون اینکه به او بدهد و آیا مبرئ ذمه او خواهد بود؟

جواب: جماعتی فرمودند و به نظر می رسد اقرب همین باشد که مبرئ ذمه اوست و علم و حتی رضایت آن شخص لازم نیست و در زکات و مال و خمس هم همین حکم جاری است، زیرا ظاهر ادله این است که در اموال مطلقا، مهم ایصال مال به صاحبان آن اموال است.

سؤال: آیا ذکر نام حضرت زهرا سلام الله علیها در اذان و اقامه جایز است؟

جواب: بله جایز، بلکه مستحب است چنین گفته شود: اشهد ان علیا و فاطمه و ابنائهما المعصومین حجج الله صلوات الله علیهم اجمعین.

  • نظری برای این خبر درج نشده است.