LOGIN
جلسات علمی
shirazi.ir
نشست علمی روزانه آیت الله العظمی شیرازی دام ظله با علما، فضلا و عموم مؤمنان در شهر مقدس قم (۲۵ ذی القعده ۱۴۴۳)
کد 29306
نسخه مناسب چاپ کپی خبر لینک کوتاه ‏ 13 تیر 1401 - 4 ذوالحجّة الحرام 1443

در روز شنبه ۲۵ ذی القعده ۱۴۴۳ق (۴ تیر ۱۴۰۱) یکی دیگر از سلسله نشست های علمی روزانه مرجع عالیقدر آیت الله العظمی سید صادق حسینی شیرازی دام ظله با علما، فضلا و عموم مؤمنان در بیت مرجعیت شهر مقدس قم برگزار شد.

مشروح مطالب مطرح شده در این نشست به شرح زیر است:

سؤال: منظور از آیه «والارض بعد ذلك دَحاها؛ و زمين را بعد از آن گسترش داد» (نازعات30) چيست؟

جواب: در روايات وارد شده است كه خداى متعال در ابتدا فقط زمين كعبه را خلق كرد و سپس زمين از زير كعبه گسترده شد كه همان روز دحو الارض است.

سؤال: سؤال نکیر و منکر برای افرادی که قبر ندارند، مثلا در دریا غرق شده اند، چگونه است؟

جواب: دفن خصوصیت ندارد. شب اول قبر یعنی شب اول موت فقط چون متعارف است کسی که از دنیا می رود، سریع دفن می شود و مستحب هم همین است که در دفن میت تعجیل کنند مگر اینکه مزاحم اهم باشد، به لحاظ همین مطلب شب اول قبر گفته می شود.  در نماز وحشت برای میت نیز دو روایت وجود دارد که یکی می گوید همان شب که فوت کرد، خوانده شود و دیگری می گوید شب اول قبر. در روایت دیگری نیز وارد شده است که آن لحظه ای که فردی فوت می کند، روح او به بالا می رود و یک حساب کامل و سریع می شود و تا تمام نشود، جسم میت جا به جا نمی شود و یک حساب دیگر زمان ورود به قبر است و سپس حساب شب اول قبر است. در روایت دیگری وارد شده است که سخت ترین شب برای میت شب اول فوتش است، لذا نماز وحشت و دادن صدقه برای میت در آن شب مستحب است.

سؤال: آیا لیلة الدفن موضوعیت دارد؟ یعنی اگر میت صبح دفن شد، می توان همان صبح نماز وحشت را خواند یا باید شب خواند؟

جواب: ظاهر روایت تعبیر به لیل شده است.

سؤال: اگر ارثی به کسی رسید و او به ورثه دیگر بخشید و بعد متوجه شد که با آن پول ارث مستطیع حج شده است، آیا حج برای او واجب است؟

جواب: این مسئله در کتاب عروه مطرح شده و محل خلاف بین فقهاست. عده ای گفته اند که احراز استطاعت لازم است و عده ای گفته اند اگر از روی جهل مالی را بخشید، استطاعت مستقر شده است.

سؤال: آیا تاخیر نماز عصر تا زمان شاخص خود مستحب است؟

سؤال: روایتی دارد که می فرماید تاخیر نماز عصر و تاخیر نماز عشا فقط و فقط به خاطر این است که شخص نوافل و تعقیبات نماز را به جا آورد. لذا اگر شخص بعد از نماز ظهر مشغول نافله و تعقیبات نمی شود، مستحب این است که بلافاصله نماز عصر و بعد از نماز مغرب نماز عشا را به جا آورد.

سؤال: اگر تاخیر برای خواندن نافله وضع شده است، پس چرا برای نماز عصر وقت شاخص تعیین شده است؟

جواب: الکلام الکلام. اگر شخصی بعد از نماز ظهر مشغول نافله و تعقیبات می شود، تا این وقت معین انجام بدهد و نافله هایی که باقی مانده را ادامه ندهد و نماز عصر را اتیان کند.

سؤال: این مطلب حمل بر افراد نادر می شود زیرا اکثر مردم نافله نمی خوانند یا انقدر طولانی نمی خوانند؟

جواب: در روایت تعبیر انما شده است، یعنی تاخیر نماز عصر فقط به جهت خواندن نافله است. مضافاً بر اینکه معلوم نیست که مردم در زمان ائمه علیهم السلام نافله نمی خواندند چه بسا افراد زیادی بودند که به نافله خواندن پایبند بودند.

  • نظری برای این خبر درج نشده است.