مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی سید صادق حسینی شیرازی دام ظله، در ظهر روز پنجشنبه ۱۰ ربیع الثانی ۱۴۴۵ (۴ آبان ۱۴۰۲) در جمع صدها تن از مسئولان و اعضای مواکب شهر مقدس کربلا حضور یافته، سخنان بسیار مهم و ارزشمندی را ایراد نمودند.
این مؤمنان به مناسبت سالروز شهادت بزرگ بانوی دوجهان، حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها و نیز به مناسبت سالروز شهادت بانوی کرامت، حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها در بیت معظم له در شهر مقدس قم گرد هم آمده بودند. متن بیانات مرجع عالیقدر به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض تسلیت
به مناسبت فرارسیدن سالروز شهادت حضرت فاطمه معصومه علیها السلام، عمّه گرامی آقا و مولايمان، صاحب امامت کبری و ولایت عظمی، حضرت مهدی عجّل الله تعالی فرجه الشریف و صلوات الله وسلامه علیه، خالصانه ترین تسلیت را به محضر مبارک آن حضرت عرضه می دارم. همچنین این مناسبت غم انگیز را به همه شما حاضران گرامی و به کلیه برادران و خواهران، در هرجا که هستند، تسلیت عرض می کنم، و از خدای متعال مسألت می کنم بر همه مؤمنان، از مرد و زن مسلمان، و کلیه مستضعفان جهان و تمامی بشر منت نهد و در ظهور مولای ما، حضرت بقیّة الله الأعظم عجّل الله تعالی فرجه الشریف تعجیل فرماید تا همه مردم در سراسر جهان از هرگونه غم و اندوه و مشکلات موجود که دامنگیر زندگی آن ها است، رهایی یابند.
قدردانی و سپاس گزاری از برگزار کنندگان شعائر
من در ابتدا از همه شما هیئت داران و موکب داران، به پاس اهتمام به برگزاری شعائر مقدس حسینی و دیگر شعائر اهل بیت علیهم السلام که در طول سال انجام می شود، تشکر می کنم، و از بارگاه خدای متعال خواستارم که این نعمت بزرگ را برای شما و فرزندان و نسل آینده تان پایدار بدارد، و به شما و همه برادران و خواهرانی که در هرجا هستند و در برگزاری شعائر مقدس اهل بیت علیهم السلام اهتمام می ورزند، سلامتی و طول عمر و عاقبت خوش عنایت فرماید، به ویژه به مؤمنان ساکن در کشور عراق ستمدیده که همیشه صبور و متحمل محنت ها بوده اند، و خصوصاً به اهالی کربلای معلّی؛ سرزمینی که تنها قطعه ای از بهشت است که خدای متعال آن را در این دنیا قرار داده و چنان که در روایت وارد شده این تکه از زمین، از بهترین بقعه ها در بهشت است.
از درگاه خدای متعال مسألت می کنم که زیارت ها و اعمال همه ما را، به خصوص از شما قبول بدارد و همه شما در سلامت کامل و با دستانی پر به کشورتان باز گردید.
عراق امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف
عراق، سرزمین امیرمؤمنان علیه السلام است، سرزمین امام حسین علیه السلام، سرزمین حضرت بقیّة الله و سرزمین عترت طاهره صلوات الله علیهم اجمعین است. سزاوار است که عراق نمونه یگانه ای برای تبلیغ اهل بیت علیهم السلام و نمونه بی مانندی برای برگزاری شعائر مقدس حسینی و تمامی شعائر مقدس اهل بیت علیهم السلام باشد تا همه مردمان جهان در این زمینه از مردم مؤمن عراق الگو گرفته، تبعیت نمایند.
چنانچه معلوم است حضرت امیرمؤمنان علیه السلام در عراق و به خصوص در شهر کوفه به مدت پنج سال حکومت کردند و نزدیک به نیمی از کره زمین را در اختیار داشتند، و حضرت مهدی موعود عجل الله تعالی فرجه الشریف هم در عراق و خصوصاً در کوفه حکومت خواهند نمود و سیره و روش حضرت امیر علیه السلام را که به فرموده احادیث صحیح همان سیره پیامبر بزرگوار اسلام صلی الله علیه وآله است را پیاده خواهند کرد.
شما باید الگو باشید
در این دوره هریک از مردم عراق، از مرد و زن و جوانان، هر مقدار که می توانند باید تلاش کنند و در این مسیر بهترین نمونه باشند تا مردم جهان در این تلاش ها از آنان تبعیت نمایند. ان شاء الله این آرزو با عنایت خدای عزّوجلّ و به دعای مولا و سرور ما، پیامبر گرامی اسلام صلّی الله علیه وآله به ثمر خواهد رسید.
زمانی که حضرت امام حسین علیه السلام کمتر از هفت سال عمر داشت، رسول خدا صلّی الله علیه وآله فرمود: «إِنَّ الحُسَینَ سَیُقتَلُ؛ حسین علیه السلام کشته خواهد شد». سپس فرمودند: «وَلَیَجتَهِدَنَّ أَئِمَّةُ الکُفرِ وَأَشیَاعُ الضَّلَالَةِ فِي مَحوِهِ وَتَطمِیسِهِ فَلَا یَزدَادُ أَثَرُهُ إِلاَّ ظُهُوراً وَأَمرُهُ إِلاَّ عُلُوّاً؛[1] هرچند پیشوایان کفر و رهروان گمراهی در محو آن می کوشند، اما نتیجه آن جز این نیست که پرتوافشانی و برتری امر او، فزونی خواهد گرفت».
در میان ده ها هزار روایتی که از اهل بیت صلوات الله علیهم وجود دارد، بنده مانند این گفته ها را در هیچ روایتی ندیدم، مگر همین روایت که درخصوص شعائر مقدس حسینی و از زبان گهربار رسول خدا صلی الله علیه وآله به ما رسیده است.
این روایت در روز یازدهم محرم سال ۶۱ هجری از زبان بانوی اسلام، حضرت زینب کبری سلام الله علیها، به نقل از پیامبر خدا صلّی الله علیه وآله برای مولا و آقای ما، حضرت امام زین العابدین صلوات الله علیه بیان شده است، هرچند که آن حضرت (به علم امامت) از این حدیث مطلع بودند.
عظمت نهضت حسینی
مفاد روایتی که از پیامبر خدا صلّی الله علیه وآله نقل شد، شامل شعائر مقدس حسینی در همه نقاط جهان می شود و مختص به سرزمین عراق یا به شهر مقدس کربلا نیست، چنانچه در این زمان همه ما شاهد آن هستیم. تا قبل از صد سال یا پنجاه سال و حتی قبل از بیست یا ده سال گذشته زیارت مقدس اربعین حسینی مانند این زمان نبوده است و سال به سال به انبوه جمعیت شرکت کننده در آن افزوده می شود. این وعده رسول خدا صلّی الله علیه وآله است که فرمود: «فلاَ یَزدَادُ إِلاّ عُلُوّاً». مسلّماً این رفعت و عظمت شعائر حسینی در عراق، خصوصاً در کربلا، و در همه جهان، به دست مردان و زنان مؤمن رقم خواهد خورد.
دو نکته مهم
من از شما، و به طور ویژه از همه مردم عراق و همینطور از دیگران در سراسر جهان، که در برپایی شعیره باعظمت و مقدس مراسم زیارت اربعین حسینی شرکت کردند، تشکر می کنم و توجه همگان را به دو نکته مهم جلب می نمایم:
نکته اول اینکه این توفیقات ارزشمند در آینده از دست نرود، یعنی این مراسم مقدس سال به سال با جدیت برگزار گردد؛
نکته دوم اینکه این مراسم هرساله گسترده تر از سال گذشته اقامه گردد و همین طور در سال های بعد. روشن است که این مورد نیازمند تلاش جدی است تا اربعین حسینی در سراسر جهان گسترده شود.
امام حسین علیه السلام پیشوای جهانیان
به تأکید که حضرت امام حسین صلوات الله علیه، امام و پیشوای نه تنها شیعیان جهان، بلکه امامی برای مَا سِوَی الله و همه جهانیان است. تنها خدای سبحان و چهار معصوم صلوات الله علیهم که قبل از آن حضرت هستند، از این قاعده استثنا شده اند. آن چهار معصوم علیهم السلام را امام حسین علیه السلام در فرمایش خود اینگونه معرفی می کنند: «جَدِّي خَیرٌ مِنِّي، وَأَبِي خَیرٌ مِنِّي، وَأُمِّي خَیرٌ مِنِّي، وَأَخِيَ الحَسَنُ خَیرٌ مِنِّي؛[2] جدّم، از من برتر است، پدرم از من برتر است، مادرم از من برتر است و برادرم حسن از من برتر است».
بدون تردید حضرت امام حسین صلوات الله علیه، پیشوای هر فرد و همه مردم، و او امام برای تمام انسان ها، از زنان و مردان مؤمن و جمیع مسلمانان و دیگر انسان ها است. امام حسین علیه السلام در ضمن سفارش خود، زمانی که می خواستند به طرف کربلا حرکت کنند فرمودند که می خواهند به سیره جدشان، رسول خدا صلی الله علیه وآله و به سیره پدرش، امیرمؤمنان صلوات الله علیه عمل نمایند. بنابراین بر همه جهانیان سزاوار است که این دو سیره نبوی و علوی را بدانند. این امر نیازمند همکاری و تلاش همگان است.
دو نمونه از سیره امیرمؤمنان علیه السلام
از میان ده ها بلکه صدها نمونه بی مانند در سیره و شیوه زمامداری امیرمؤمنان، حضرت علی علیه السلام فقط دو نمونه را ذکر می کنم که اگر به مردم جهان برسد، حتماً می پذیرند و در نتیجه همه به اهل بیت صلوات الله علیهم رو خواهند آورد.
نمونه اول: توجه لازم به بیت المال مسلمانان
من همه را، به خصوص جوانانی که در حوزه های علمیه و در دانشگاه ها حضور دارند و نیز دیگر جوانان را تشویق کرده، تأکید می کنم که تاریخ اسلام را با دقت بخوانند. در تاریخ آمده که حضرت امیرمؤمنان، علی صلوات الله علیه در مدت زمامداری پربرکت پنج ساله اش، سرزمین مصر را در حیطه حکومت خود داشت و در هر سال از مصر برای آن حضرت مالیات شرعی زیادی ـ نه مثل مالیاتی که در حکومت های امروزی است ـ حدود سه میلیون دینار طلا می رسید. هر یک میلیون دینار طلا بیشتر از سه تُن طلا است.
این مالیات به این معنی است که برای امیرمؤمنان صلوات الله علیه در مدت پنج سال حکومت آن حضرت فقط از مصر نزدیک به چهل و پنج تن طلا می آمد. نیز تاریخ ذکر کرده است که آن حضرت از این چهل و پنج تن طلا حتی به وزن یک گرم برای خودش برنداشته است. به همین دلیل است که در طول حکومت داری آن حضرت حتی یک دختر دیده نمی شود که به دلیل نداشتن هزینه جهیزیه ازدواج نکرده باشد، یک جوانی دیده نشده است که به دلیل ناتوانی در تأمین هزینه ازدواج همسری اختیار نکرده باشد، یک شخص دیده نشده است که به دلیل نداشتن منزل، خانه ای اجاره گرفته باشد و شنیده نشده است کسی از گرسنگی مرده باشد.
اما تاریخ را بخوانید تا بدانید که از تصرفات معاویه پس از به شهادت رسیدن امیرمؤمنان، حضرت علی صلوات الله علیه و آنگاه که او بر سرزمین های اسلامی مسلط شد، چه ها نوشته اند. ازجمله، تاریخ این را ذکر می کند که آنچه از مصر برای معاویه در هر سال می رسید سه میلیون دینار طلا بوده است (یعنی نُه تن طلا) و معاویه از این مالیات یک میلیون دینار طلا را برای خودش برمیداشت، یعنی سه تن طلا مال او بود!
نمونه دوم: امنیت حتی برای دشمنان
به رغم وجود سه جنگ جمل، صفّین و نهروان که منافقان آن ها را در طول پنج سال به حکومت حضرت علی صلوات الله علیه تحمیل کرده بودند، دیده نمی شود که در طول این مدت در حکومت آن حضرت یک نفر اعدام سیاسی شده باشد، و حتی یک زندانی سیاسی هم وجود نداشته است. همینطور به رغم اینکه امیرمؤمنان صلوات الله علیه در زمان خودش دشمنان زیادی داشته است، هیچ شخصی به جرم اینکه آن حضرت را دشنام داده است، کشته نشد و هیچ شخصی به دلیل اینکه به علی بن ابی طالب علیه السلام عقیده ندارد، به زندان نیفتاد. آری؛ سیره حضرت علی بن ابی طالب صلوات الله علیه اینگونه بوده است.
برخی از جنایت های معاویه
سیره معاویه درست برخلاف سیره حضرت امیرمؤمنان صلوات الله علیه بود. اگر کسی بخواهد تمامی عملکردهای معاویه را تنها در مورد اعدامی ها و زندانیان سیاسی که در عهد او رخ داد جمع آوری کند، لازم می آید که موسوعه ای شامل چندین کتاب گردآوری شود! در یکی از وقایع دردناک در زمان معاویه و در جریان اعدام های سیاسی که او مرتکب شد، بیش از سی هزار نفر به قتل رسیدند، در حالی که آنان نه از جنایت کاران بوده اند و نه از دزدان، و تنها جرمشان این بود که معاویه را قبول نداشتند. این کشته شده ها را مردان و زنان و سالمندان و خردسالان و بچه ها تشکیل می دادند. برخی از این ها را سر بریدند و جمعی را هم زنده سوزاندند! این بود سیره حکومت معاویه و تاریخ نیز همه را ثبت کرده است.
تاریخ را به دقت بررسی کنید تا ده ها و ده ها و ده ها نمونه از آنچه نسبت به سیره حضرت امیرمؤمنان صلوات الله علیه و نسبت به سیره معاویه لعنه الله گفته شد، به دست بیاورید.
عراق باید این گونه باشد
بسیار شایسته است که آینده عراق این گونه باشد، به این معنی که سیره زندگی در این کشور مانند سیره حضرت امیرمؤمنان صلوات الله علیه باشد، تا هیچ شخص گرسنه ای وجود نداشته باشد، و هیچ دختری به دلیل نداشتن جهیزیه بدون ازدواج نماند، و هیچ جوانی به دلیل نداشتن هزینه ازدواج بدون همسر نماند، و هیچ مستأجری بدون مسکن نماند. در یک کلام عراق شایسته است که مانند عهد امیرمؤمنان صلوات الله علیه باشد. این آرمان نیازمند تلاش و کوشش یکایک مردم به هر اندازه که توان دارند، است.
از خدای عزّوجلّ مسألت دارم که با سلامت و موفقیت به کشورتان باز گردید. من برای شما دعا می کنم، و شما هم برای من دعا بفرمایید.
وصلّی الله علی سیّدنا محمّد وآله الطاهرین
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
[1]. بحارالأنوار، ج28، ص57.
[2]. زینب الکبری سلام الله علیها من المهد إلی اللحد، ص166.